Troms Journalistlag arrangerte mandag foredrag med den prisbelønnede svenske journalisten Jack Werner. Werner står bak «Viralgranskerna», og har som hovedansvar å granske historier som sprer seg i sosiale medier for å finne sannheten bak. Rundt 50 stykker møtte opp på The Edge for å høre på hva han hadde å melde, og selv om det var mye humor i foredraget, kommer man ikke unna alvoret.

– Det er ganske skremmende i grunn. De fleste av oss tenker ikke ofte nok på hvordan falske historier og misinformasjon spres over sosiale medier til hundretusenvis av mennesker og konsekvensene av det, sier nestleder i journalistlaget, Sylvi Inez Liljegren.

Hvem har ansvaret?

FORNØYDE: Nestleder og leder i Troms Journalistlag, Sylvi Inez Liljegren og Tom Benjaminsen var godt fornøyd med arrangementet.

Werner fokuserer mye på hvordan falske historier fra sosiale medier klarer å lure seg inn i seriøse medier og hvordan falske nyhetssider lurer mange lesere. Mange i salen satt igjen med et spørsmål: Hvem har ansvaret for å ta nøste opp i slike saker?

– Det er vår plikt å undersøke slike historier. Jeg tror alle har godt av å ha litt Jack Werner i oss, sier Tom Benjaminsen, leder for Troms Journalistlag.

Utfordre seg selv

MANGE FREMMØTTE: Rundt 50 stykker tok turen for å høre foredraget til mediegranskeren.

Hovedpersonen selv har ikke noen klar løsning på problematikken. Han håper derimot at folk blir flinkere til å være kritisk og til å bruke de verktøyene de har tilgjengelig for å sjekke fakta før de trykker på dele-knappen.

– Folk må bli flinkere til å forstå hvor påvirket de blir av sine egne overbevisninger. Bare fordi du er enig i noe som publiseres, betyr det ikke at det er sant og motsatt. Når en person på internett som du ikke kjenner personlig publiserer noe, bør du alltid se etter om personer kan ha en annen agenda enn å bare dele en hverdagshistorie, sier Werner og fortsetter:

– Hvis noe er for godt til å være sant, så er det gjerne det. Søk opp bilder som publiseres i tvilsomme saker gjennom et Google Image-søk og kjør gjerne et enkelt Google-søk for sjekke opp faktaopplysninger. Det trenger ikke være så komplisert.