Det er SpareBank 1 Nord-Norge som melder dette i en pressemelding torsdag.

Disse talentene gikk alle helt til topps i konkurransen om Samfunnsløftets topptalentstipend i 2024 og mottar 150.000 kr hver:

·         Johann Forfang (hopp)

·         Åsne Kummeneje Mellem (visuell kunst)

·         Sigurd Kornelius Lakseide (skuespiller/film)

·         Yngvild Kaspersen (langdistanse/ultraløp)

·         Isak Bakli Aglen (scenekunst)

·         Peder Funderud Skogvang (turn)

I tillegg mottar følgende talenter utviklingsstipend på 50.000 kr hver:

·         Eivind Lauvold Bertheussen (pianist)

·         Ingeborg Augunset (film)

·         Louisa Palmi (musiker/komponist)

·         Ole-Bernard Fuskevåg (triatlon)

·         Lea Berle Horne (vektløfting)

·         Ingrid Andrea Gulbrandsen (langrenn)

– For hvert år får vi flere og flere søkere, og juryen får en stadig vanskeligere oppgave med å velge ut mottakere, forteller banksjef Gudrun Gulldahl i pressemeldingen.

Juryens begrunnelser:

Louisa Palmi (28), komponist/musiker, Tromsø

Louisa er komponist, musiker og digital orkesterdirigent med spesialisering innen elektronisk og elektroakustisk musikk. Sin kunstneriske inspirasjon henter hun fra den arktiske regionen, og første gang hun hørte lyd i et omsluttende lydformat, føltes det som om en ny verden åpnet seg for henne. Hun brenner for at andre skal få oppleve hvordan lyd kan skape nye dimensjoner i ulike kunstuttrykk.

Siden 2018 har hun livnært seg som musiker og komponist. Louisa tar for tiden en master ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, den mest prestisjefulle skolen i Skandinavia innenfor hennes felt. I fjor var hun ungkunstner på Festspillene i Nord-Norge, og hennes arbeid har vært vist både på nasjonale og internasjonale festivaler og arenaer. Under årets Nordlysfestival deltok hun i et stort samarbeidsprosjekt med Nordnorsk Jazzensemble og Arve Henriksen, et prosjekt som mottok svært gode anmeldelser.

 Nå vil Louisa etablere en base i Nord-Norge, og gjennom hardt arbeid, sterk motivasjon og gode samarbeid legge grunnlag for en varig musikalsk karriere.

Sigurd Kornelius Lakseide (25), film/skuespiller, Tromsø

Sigurd fyller rollene som skuespiller, manusforfatter og regissør. Han har en lidenskap for å utforske og formidle komplekse menneskelige følelser og opplevelser i sitt arbeid både foran og bak kamera.

Sigurds karriere startet ved Lille Hålogaland Teater, hvor han spilte i flere produksjoner fra han var ti til han var 19 år. Han har også hatt roller i filmer som “Den 12. Mann” og TV-serier som “TWIN” og “Best Før”. I 2023 spilte han i NRK-serien “Vi Lover Et Helvete”, en rolle han fikk veldig gode kritikker for. Samme år hadde hans første kortfilm “Plogen” premiere ved Kunstnernes Hus i Oslo.

Sigurd har vist en sterk motivasjon for å skape verk som bryter fri fra konvensjonelle normer og han fokuserer på å skildre menneskelige erfaringer, spesielt unge menns mentale helse. Han ser på film og teater som to typer samfunnsterapi, som beriker oss som mennesker og hjelper oss med å reflektere over livet.

I løpet av de kommende to årene er Sigurds ambisjoner rettet mot kunstnerisk utvikling og utforskning, med fokus på en egenskrevet teaterforestilling og flere kortfilmprosjekter.

Åsne Kummeneje Mellem (28), visuell kunstner, Tromsø

Åsne har viet sin praksis til å utforske kvensk tematikk gjennom tradisjonelt kvensk håndverk. Siden 2018 har hun fokusert på å løfte det kvenske perspektivet i det visuelle kunstfeltet, og målet er å skape rom for dialog, og også synliggjøre generasjonsgapet som har oppstått på grunn av fornorskningsprosessene. Hun ser på hva som skjer i krysningen mellom tradisjon og samtid, mellom det norske og det kvenske, og det kvenske og det samiske.

Åsne gikk ut fra Kunstakademiet i Tromsø i 2021 med en master i fine arts. Andre høydepunkter så langt er blant annet etablering av Kväänitaiteilijat – Kvensk kunstnerforbund og Kväänibiennaali – Kvenbiennalen, og hun hadde sin debut på Høstutstillingen i 2023. Hun hadde også hovedverket på Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport til Stortinget. Nå håper hun at rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen skal legge grobunn for forsoning, dialog og oppbygging, og hun ønsker å være med på denne jobben.

Utover selve kunstnerskapet, har Åsne også tatt på seg en tydelig rolle for den kvenske kunstscenen, og vært en aktiv deltaker i offentlige samtaler og arrangementer.

Juryen var unison i sin avgjørelse om å tildele topptalentstipend til Åsne. Utover hennes åpenbare talent, så de spesielt på hvordan hun bruker sin kvenske tilhørighet aktivt i sitt kunstnerskap, og hvordan hennes kunstnerskap igjen fører med seg muligheter for dialog og forsoning i et større bilde.

Isak Bakli Aglen (22), skuespiller, Tromsø /Verdal

Isak ble fra ung alder introdusert for teaterets kraft gjennom forestillinger på Hålogaland Teater, og denne lidenskapen har bare vokst over tid. Han har alltid hatt et behov for å uttrykke seg scenisk, enten det er gjennom sang eller skuespill.

Som skuespiller har han allerede oppnådd store mål, med blant annet hovedroller i “Den uendelige historie” og “Den sommeren pappa ble homo” ved HT. Begge disse ble nominert til Heddapris for beste barne- og ungdomsforestilling, og sistnevnte vant også prisen.

Isak har også hatt muligheten til å jobbe med internasjonale aktører, som da regissøren og produsenten Paul Greengrass castet han til den Netflix-produserte filmen “22july”, hvor han spilte hovedrollens lillebror. Han hadde også en rolle i Narvik-filmen. Gjennom det internasjonale teaterkompaniet New International Encounter (NIE), spilte han i 2022 hovedrollen i stykket «Minnenes museum», som turnerte gjennom Finnmark som DKS-forestilling.

For tiden bor Isak i Verdal, hvor han går på skuespillerlinjen ved Nord Universitet.

Ingeborg Augunset (27), film, Tromsø

Som filmskaper har Ingeborg vist en bemerkelsesverdig evne til å operere i grenselandet mellom animasjon og video. Hun forsøker gjennom filmen å skape et språk for å formidle følelser knyttet til fremmedgjøring av kropp og sjel i en uforutsigbar verden, og å bruke kunsten til å skape empati og bygge bru.

Ingeborg har bodd i Tromsø siden 2021, etter å ha fullført en bachelorgrad ved Filmkunstskolen i Kabelvåg. Hun ble tidlig dratt mot animasjon, og hennes prosjekter er blitt vist på flere festivaler både innlands og i utlandet.

Fjoråret 2023 markerte begynnelsen på en viktig fase i hennes karriere som filmskaper. Hun mottok Skårungen-prisen (“Årets nykommer”) under TIFF, inngikk flere viktige samarbeid og sikret finansiering til hennes viktigste og mest ambisiøse prosjekt så langt; animasjonsfilmen Ufomamma.

Juryen er overbevist om at hennes engasjement, talent og dedikasjon vil bidra til å løfte det nordnorske filmkunstfeltet.

Eivind Lauvold Bertheussen (18), pianist, Tromsø

Eivind har vært en lidenskapelig pianist siden han tok sine første skritt inn i musikkens verden som 10-åring. Han er nå 18 år og går tredjeåret på musikklinja sitt talentprogram på Kongsbakken videregående skole. Eivinds største drøm er å kunne jobbe som pianist og reise verden rundt for å spre den samme gleden han føler når han spiller. Han har allerede oppnådd betydelige prestasjoner, blant annet vant han 2. pris i Malmö Yamaha Piano Competition og 1. pris i International artists Competition i Wien. I tillegg er han valgt ut som en av 11 semifinalister i NRK-konkurransen Virtuos, noe som vitner om hans talent og dedikasjon. Han har vært med i talentprogrammet til Musikkonservatoriet i Tromsø (Unge Musikere) i flere år, og han har vært med på Nasjonalt Klavertiltak det siste året, et talentprogram som er åpent for de 12 beste pianistene i Norge mellom 12 og 19 år.

Eivind planlegger studier ved Musikkonservatoriet i Tromsø, og ønsker å bygge opp nok repertoar til at han kan begynne å holde sine egne solokonserter. Han vil jobbe for å gjøre klassisk musikk tilgjengelig for alle og vise at det ikke må fremføres i stramme, strenge og stive konsertsammenhenger.

Johann Forfang (28), hopp, Tromsø

Johann Forfang er 28 år gammel og oppvokst i Tromsø. Han har hatt en lidenskap for hoppsporten siden han var en liten gutt, og har alltid hatt et mål om å nå toppen. Johann utvikler stadig egen teknikk, og mener selv at hans beste år fortsatt er foran ham. Johann har oppnådd bemerkelsesverdige resultater, inkludert OL-gull i lag, OL-sølv individuelt, syv VM-medaljer, fire verdenscupseire, VM-gull i junior, gull i norgesmesterskap og 230 verdenscupstarter.

I 2023 tok han enda et stort steg fremover, og kan vise til flere topplasseringer. Hans store ambisjoner om medalje i VM på hjemmebane i Trondheim og OL i Cortina de neste to årene driver ham fremover.

Johann er stolt av å være fra Tromsø og hoppmiljøet i Tromsø Skiklub. Han jobber tett med klubben og bidrar årlig med en hoppkonkurranse i Grønnåsen. Hit tar han med seg herre- og kvinnelandslaget for å oppleve Nord-Norge, og konkurrere side om side med de unge hopptalentene i Tromsø Skiklubb.

Peder Funderud Skogvang (21), turn, Tromsø

Peder Funderud Skogvang er 21 år gammel, og kommer fra Tromsø. Han har vært en del av landslaget siden han var 13 år gammel og har vist en utrolig treningsvilje med ti økter i uken. Peder vier all sin tid til turnsatsingen og er i stadig utvikling. Han har gjennom sin utvikling kjent på en stor motivasjon for å satse enda hardere.

I 2023 ble han NM-gullvinner og mottok kongepokalen i allround, som den første nordnorske turneren i historien. Han tok også NM-gull i svingstang, og var med på laget som tok gull. Peder er ikke bare en fremragende utøver, men også en inspirasjon for unge utøvere i Tromsø. Han bidrar med tips basert på sin egen erfaring, og besøker alltid turnhallen når han er i byen.

Yngvild Kaspersen (29), langdistanse, ultra, terreng og fjelløping, Tromsø

Yngvild Kaspersen er 29 år gammel og kommer fra Tromsø. Hun har drevet med langdistanseløping i 10 år og føler på samme glede av det nå, som da hun startet. Hun mottok Samfunnsløftet sitt utviklingsstipend i 2023.

2023 var et resultatmessig godt år for Yngvild. Hun tok førsteplass og satte ny løyperekord i MSM Marathon, førsteplass i Hamperokken Skyrace, og kan smykke seg med førsteplass i CCC 100 km, som er et av verdens mest prestisjefylte ultraløp. Hun ble tatt ut til å representere Norge i EM i terrengløp i 2024 og ble kåret til årets kvinnelige ultraløper i 2023.

Målet er å etablere seg som verdens beste ultra/fjelløper, og vinne de mest prestisjefylte løpene i verden. Yngvild er en god representant for løpemiljøet i Tromsø, deltar i lokale konkurranser og er fortsatt en del av Tromsø løpeklubb.

Ole-Bernard Fuskevåg (24), triatlon, Tromsø

Ole-Bernard Fuskevåg er 24 år og kommer fra Tromsø. Han satser på langdistansetriatlon på fulltid, og har som eneste nordnorske løper innvilget profflisens fra Norges-triatlonforbund.

I 2023 tok han en sterk andreplass i NM i Sandnes, og han kan vise til flere førsteplasser i konkurranser nasjonalt og internasjonalt senere år. Han var topp 2 prosent i sin aldersklasse (18-24 år) basert på resultater i IRONMAN 70.3 løp i 2023.

Hans store mål er å kvalifisere seg til verdensmesterskap i IRONMAN70.3 proffklasse innen to år, og kvalifisering til VM i 2025.

Ole-Bernard er stolt av å være fra Tromsø og triatlonmiljøet i Tromsø Triatlonklubb. Han bidrar med sin kompetanse gjennom svømmekurs, trening og treningssamlinger for Tromsø Triatlonklubb. Han har en viktig posisjon i triatlonmiljøet i landsdelen og er et godt forbilde for andre utøvere i sin gren.

Lea Berle Horne (18), vektløfting (Storsteinnes)

Lea Berle Horne har drevet med vektløfting, henholdsvis rykk og støt, siden 2018, men startet ikke satsingen før i 2020. Hun er en som våkner hver dag med et ønske om å gjøre alt hun kan for å nå målene sine.

Over de siste årene har Lea bemerket seg med gode resultater både i VM, EM og NM. I 2023 tok hun NM-gull i både seniorklassen og juniorklassen. Under EM-senior kom hun topp ti og hun tok en sterk fjerdeplass i EM for juniorer. Hun vant nordisk mesterskap, hvor hun også fikk bestemannsprisen.

Det langsiktige målet til Lea er OL i 2028. For å komme seg dit har hun et mål om å komme seg til VM-senior og få bedre plasseringer her, i tillegg til å ta medalje i EM junior de neste to årene.

Lea er et godt forbilde for unge som driver med vektløfting. Hun har et sterkt ønske om å bidra til å rekruttere flere jenter og bidrar i sitt treningsmiljø på en positiv måte.

Ingrid Andrea Gulbrandsen (24), langrenn, Sørreisa

Ingrid Andrea Gulbrandsen er 24 år gammel og kommer fra Sørreisa. Hun har hatt en lidenskap for langrenn siden hun var to år gammel, da hun begynte å delta i tirsdagsrenn i hjembygda. Til tross for skadeplager har hun vist en bemerkelsesverdig evne til å jobbe seg gjennom motgang.

I 2023 opplevde hun et etterlengtet gjennombrudd med en sterk andreplass i klassisk sprint under sesongåpningen på Beitostølen. Under U-23 VM viste hun sin styrke med flere topplasseringer. Hun har også oppnådd en tredjeplass i Skandinavisk Cup og en tredjeplass i Norges Cup, begge i sprint.

Ingrids store mål er å kvalifisere seg til skøytesprinten i VM i Trondheim i 2025. Innen de neste to årene ønsker hun å delta mer i World Cup og bli tatt ut på landslaget.

Ingrid er en stolt bidragsyter til skimiljøet i Tromsø, hvor hun fungerer som instruktør på samlinger for ungdom. I barndomsklubben BOIF stiller hun opp på klubbdager og klubbtreninger, og deltar på lokale skirenn når hun har mulighet. Hun er et forbilde for yngre utøvere og bidrar til å skape et godt utviklingsmiljø i klubben.